prodhost-logo
prodhost-logo

Gyártás technológia

A technológia egy gyártóvállalat számára talán a legfontosabb, ennek részletes (akár verziókezelt) nyilvántartása a tervezhetőség és átláthatóság záloga. A prodHost rendszer minden típusú gyártás technológia adatait képes kezelni, legyen az egyedi, tömeg, kis-széria, nagyszéria, konfigurációs de akár folyamatos gyártás is. Az adatok tartalmazzak a szükséges erőforrásokat (gépek, szerszámok stb.), az előkészítési, feldolgozási és egyéb időket, illetve a személyi igényeket képesítésekkel együtt.

Könnyedén kezelhető a rendszerrel a folyamatos vagy diszkrét gyártás akár relatív mennyiségekkel is, továbbá a keletkező melléktermékek és hulladékok számítása is automatikus.

subpage-decor

Technológia

monitor-thumbnail

Gyártott cikkek, idő, anyag és gép szükséglete, gyártási technológiájának és erőforrásainak kezelése.

Technológiák

Egy termék gyártási folyamatát írja le, a szükséges műveletekkel és azok erőforrás igényeivel együtt. A technológia tartalmazhat beiktatott minőségi méréseket, anyag igényt, személy igényt, gépigényt és szerszámigényt. Emellett a technológia egy-egy művelet esetében meghatározhat normaidőket is.

Műveletek

A cégen belül rendszeresen előforduló műveleteket reprezentálják. A gyártási rendelések építőkövei. A műveletek meghatározott sorrendben való végrehajtása során készül el egy termék az alapanyagból a félkész- vagy késztermékig. A műveleteknek lehet gép-, gyártőeszköz-, anyag- és emberigénye is.

Gépek, Munkahelyek

monitor-thumbnail

A termeléshez szükséges gyártóberendezések kezelése és csoportosítása.

Gyártási rendelés

A technológia alapján egy termék adott mennyiségének gyártás igényét írja le határidőre. A gyártási rendelés műveletek kötött vagy kötetlen sorrendje erőforrásigényekkel és normaidőkkel ellátva. A gyártási rendeléseken történő jelentések alakítják a gyártásban szereplő készleteket és alapjai minden termelési statisztikának. Egy gyártási rendelésnek van cikkje, azonosítója, határideje, technológiája, műveleti sorrendje és állapota.

Munkahelyek (Work center)

A gyártás egyik alapegysége, egy olyan munkahelyet reprezentál, ahol a gyártási rendelések egy adott művelete végrehajtódnak.

Gépek

A gép lehet egy tényleges gyártógép, gépsor vagy akár csak egy munkahely is. A gépek a termelési statisztikák fontos építő elemei és gyártás tervezés esetében az egyes munkáknál a gépek kapacitását és rendelkezésre állását számolja. A gépeknek van azonosítója, neve, típusa, rendelkezésre állása és számos a gyártástervezést befolyásoló beállítási lehetősége.

LogikaiGépcsoportok/címkék

A gépeket logikai vagy fizikai csoportba rendelő objektum. A gépcsoportnak van neve és tartalmazhat további al-gépcsoportokat is.

Szerszámkezelés

monitor-thumbnail

A gyártáshoz szükséges szerszámok, formák vagy befogó készülékek kezelése

Gyártóeszköz

A gyártóeszköz egy a gyártáshoz szükséges egyedileg azonosítható kellék, szerszám. A gyártási rendelések párhuzamos végrehajthatóságát befolyásoló kapacitás. Ilyen lehet egy fröcssöntő szerszám, öntőforma.

Gyártás terv kimutatások

monitor-thumbnail

A gyártás modulban számos kimutatás van, amely a gyártás jobb előre tervezhetőségét és gyártási statisztikákat ad meg. Ebben a modulban nem gyártás során lezajlott események alapján készülnek a kimutatások, hanem azok a gyártást megelőző adatokra támaszkodnak. A lefutott gyártások elemzését segítő statisztikák a termeléskövetés modulban vannak megvalósítva.

Termelési terv

A gyártási rendelések végrehajtási sorrendjét határozza meg, a szükséges erőforrások figyelembe vételével. A gyártási terv lehet hétre, napra, műszakra, vagy akár órára is pontos a normaidők és a beállítások figyelembevételével. A gyártási terv az alapja későbbi szükséget kimutatásoknak, illetve a gyártás befejezése után a terv-tény összehasonlításoknak.

Anyagszükséglet

A gyártási terv alapján meghatározott anyagszükségleg egy adott időintervallumra. Ezen kimutatás segítségével lehet egy műszakra vagy napra előkészíteni a gyártáshoz szükséges alapanyagokat és azokat szükség esetén komissiózni.