Ha egy korai piacra szánt terméket fejlesztesz, akkor pontosan tudod, milyen nehéz áthidalni a szakadékot a korai alkalmazók és a mainstream vásárlók között. A korai piacokat megcélozni korántsem egyszerű feladat, ezért ebben a bejegyzésben 5+1 tippet fogunk megosztani, amelyek segítenek a vállalkozóknak a mainstream piacra lépésben. 

Mik azok a korai piacok?

Korai piacnak nevezzük, ahol egy vállalat olyan terméket vagy szolgáltatást értékesít, amelyet még nem tekintenek mainstreamnek, azaz általános piaci terméknek. A legtöbb esetben a vállalat korai alkalmazóknak ad el, akik hajlandóak kockáztatni egy új termékkel vagy szolgáltatással; vagyis olyan vizionárius vásárlóknak, akik hisznek abban, hogy egy új termék végül mainstreammé válik. Ezek a piacok nagyon nehézkesek lehetnek, és nagyon gyakoriak a technológiai szektorban. Ha pedig úgy döntesz, hogy ezeket célzod meg, az valószínűleg óriási előnyt jelenthet a vállalatod fejlődésének, ha jól csinálod. Gondolj például azokra az első vállalatokra, amelyek azokat a fizetési protokollokat fejlesztették ki, amelyeknek köszönhetően megjelentek az első hitelkártyák. Nem meglepő, hogy ezekből a vállalatokból néhány még mindig uralja a hitelkártya-piacot olyan országokban, mint Kanada és az Egyesült Államok, 80 évvel azután, hogy megjelentek az első hitelkártyák.

Korai piaci példa: Apple

Az 1970-es évek közepén, amikor az Apple I és II megjelent, a számítógépek még gyerekcipőben jártak. Elsősorban lelkes hobbisták, mérnökök és tech-rajongók alkották a célközönséget, ami tipikus jellemzője a korai piacnak. Az Apple számára ez a korai piaci fókusz előnyösnek bizonyult. Innovatív termékeikkel, mint az Apple I és II, újítást hoztak a személyi számítástechnikába, és felhasználóbarát megközelítést vezettek be. Ez segített nekik elnyerni a korai felhasználók bizalmát, akik szívesen fogadták az új technológiát annak ellenére is, hogy igen kezdeti megoldások voltak. Bár a korai piaci szereplőként az Apple-nek kezdetben csak viszonylag kevés vásárlója volt, ez a fókusz lehetővé tette számukra, hogy erős márkaidentitást és hűséges követőtábort építsenek ki. Ez a szilárd alap később segítette őket abban, hogy a mainstream piac egyik vezető szereplőjévé váljanak.

1. Hosszú távban gondolkodj

Az első és legfontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy a korai piacok kiépülése gyakran évekbe telik, ezért mindenképpen hosszú távban gondolkodj. Ezen piacok rendkívül kiszámíthatatlanok. Például, ha a 80-as évek közepén megkérdeztél volna egy embert, hogy mit gondol egy lapos, érintőképernyős eszközről, ami videókat streamel és zenét játszik le, valószínűleg nevetségesnek találta volna. Mégis, manapság már el sem tudjuk képzelni az életünket nélkülük.

2. Létfontosságú a stratégia

A korai piacokon az értékesítés nagyon eltér a tipikus, tömegpiacra szánt termékek és szolgáltatások értékesítési stratégiájától. A stratégiád szorosan össze kell kapcsolódjon a termék tervezésével, kiadásával és a visszajelzési ciklusokkal, mivel ez egy fontos eleme annak eldöntésében, hogy van-e termék-piac illeszkedés. Korai piacokon azoknak a kevés kiválasztott ügyfeleknek kell értékesítened, akik igazán vágynak a termékedre, és rendelkeznek azzal a belső erővel, hogy bizalmat fektessenek egy startup cégbe, és kezeljék az ezzel járó nehézségeket. Ez azt jelenti, hogy már az első vásárlók számára a márkád és a termék víziója szorosan összhangban kell álljon. Ez általában azt jelenti, hogy te, mint a cég alapítója és jövőképét meghatározó személy, vagyis a „visionary” az egyetlen, aki valóban el tudja adni a terméket a megfelelő ügyfélnek az értékesítés korai szakaszában. Például, tegyük fel, hogy egy olyan startupot indítasz, amely egy újfajta banki szolgáltatást fejleszt a kialakulófélben lévő metaverzumban. Ez a szolgáltatás integrálná a legjobb, már működő bankok és a legnagyobb kriptovaluta tőzsdék által kínált szolgáltatásokat azokkal a virtuális valóságbeli világokkal, ahol az emberek a közeljövőben az időt fogják tölteni. A terméked bemutatásakor világosan kell tudnod közvetíteni, hogy miben különbözik a startupod a bankoktól és a kriptovaluta tőzsdéktől, milyen a termék jövőképe a te elképzelésed szerint, és hogy hogyan fog alakulni a metaverzum a te víziód alapján. Ha valaki - akinek a víziója nincs tökéletesen összhangban a tiéddel - próbálja meg eladni a termékedet, akkor valószínűleg a rossz embernek fogja eladni, rossz okból, ami hamis elvárásokat és később problémákat okoz.

3. A korai piacok szegmentálása

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a piac szegmentálása a sikeres marketingstratégiához, és ez különösen igaz a korai piaci cégekre. Geoffrey Moore - a szakadék áthidalás atjya - szerint a elengedhetetlen a megfelelő szegmentáció. Úgy véli, hogy a marketingstratégiádnak elsősorban az innovátorokra kell összpontosítania, majd a korai alkalmazókra, akik tervezési partnerekké válnak a terméked fejlesztésének segítésére, végül pedig a korai többségre, akik elkezdenek majd vásárlásokat generálni.

Miért érdemes az innovátorokkal kezdeni?

Az innovátorok egy magabiztos, kockázatvállaló szegmens, akik keresik az innovatív, új megoldásokat. Szeretik az új módszereket a problémák megoldására, és értékes visszajelzést adhatnak a piacra jutási stratégiád javításához, ha szükséges, a terméked helyes irányba terelésével. Röviden: az innovátorok segítenek elérni a korai piaci termékednek a piaci érték illeszkedését (product-market fit). Íme néhány ok, amiért érdemes rájuk összpontosítani:
  • Korai visszajelzés: Az innovátorok lelkesek az új dolgok kipróbálásával, és szívesen osztják meg tapasztalataikat. Ez a korai visszajelzés segít azonosítani a termék gyengeségeit, és a fejlesztés megfelelő irányba terelésében.
  • Segítség a termékfejlesztésben: Az innovátorok gyakran erős szakmai háttérrel is rendelkeznek, és segíthetnek a termék funkcióinak finomításában, valamint a felhasználói élmény javításában.
  • Referenciaérték: Az innovátorok, akik sikeresen használják a termékedet, referenciaértékként szolgálhatnak a későbbi ügyfelek számára.

Miért fontosak a korai alkalmazók, vagyis az early adopters?

Az innovátorok kétségtelenül értékesek a korai visszajelzésért és a termékfejlesztésben nyújtott segítségért, a korai alkalmazók (early adopters) azonban egy másik szinten járulnak hozzá a startup sikeréhez. Az innovátorok lelkesedése sokat segít, de használati módjuk és hozzáállásuk gyakran eltér a tipikus felhasználótól.  A korai alkalmazók viszont már inkább a széles célközönséget képviselik, így az ő visszajelzésük létfontosságú ahhoz, hogy megértsük, a termék hogyan teljesít a későbbi időben. Ők azok, akik a valódi tesztelők, akiknek a tapasztalatai alapján kiderül, hogy a termék valóban hasznos és működőképes-e a mindennapokban. Ezen felül a korai alkalmazók nem csupán tesztelők, hanem tervező partnerek is. Hajlandóak együttműködni a fejlesztés során, és segítenek a termék finomításában a felhasználói élmény javítása érdekében. Ez magába foglalja a hibák kijavítását, az új funkciók tesztelését, és a használat megkönnyítését. Olyan javaslatokat tesznek, amelyekkel a termék egyre felhasználóbarátabbá és vonzóbbá válik. A korai alkalmazók tehát a híd a korai piac és a mainstream piac között. Az innovátoroktól kapott visszajelzések segíthetnek a termék olyan típusú módosításában, hogy az a többség számára is vonzó legyen. A korai alkalmazók segítségével érhető el a valódi termék-piac illeszkedés, vagyis az a pont, ahol a termék megfelel a piac igényeinek, és készen áll a szélesebb körű bevezetésre.

A korai többség: a híd a korai piac és a mainstream között

Az innovátorok lelkes támogatása és a korai alkalmazók értékes visszajelzése elengedhetetlen a korai piaci startup sikeréhez. De van még egy nélkülözhetetlen piaci szegmens, a korai többség, akik nélkül a forradalmi ötlet örökre a korai piac fázisában ragadhat. Ők azok a vásárlók, akik az újdonság varázsától kevésbé elbűvölve, inkább a bevált megoldásokat részesítik előnyben. Csak akkor hajlandóak kipróbálni egy új terméket, ha már bizonyított a működése, és pozitív visszajelzéseket kapott a korai felhasználóktól. Stabilitásra és megbízhatóságra vágynak - olyan mindennapi segítségre van szükségük, ami könnyen kezelhető, és nem okoz kellemetlenséget a használat során. Emellett az ár is szempont, hiszen jellemzően árérzékenyebbek az innovátoroknál és a korai alkalmazóknál. Össze fogják hasonlítani az árakat, és a legjobb ár-érték arányt keresik. A korai többség eléréséhez a startupnak finomhangolnia kell a stratégiáját. A terméknek hibamentesnek, megbízhatónak és felhasználóbarátnak kell lennie. A fejlesztésnek a korai alkalmazóktól kapott visszajelzés alapján ezekre a szempontokra kell összpontosítania, hogy valóban megfeleljen a korai többség elvárásainak. A marketing stratégiának pedig ki kell emelnie a termék azon előnyeit, amelyek a korai többség számára fontosak: a stabilitást, a megbízhatóságot és a könnyű használatot.  Az árképzésnek pedig egyensúlyt kell találnia a termék által nyújtott érték és a korai többség árérzékenysége között. A korai többség meghódításával a startup át tudja hidalni a szakadékot a korai piac és a mainstream piac között, és megalapozhatja a termék széles körű elterjedését, ami a piac növekedését és a startup sikerét eredményezi.

4. Válaszd ki a megfelelő sales személyt a korai piacra

Az értékesítési stratégia korai szakaszában ugyan te vagy a legjobb ember arra, hogy a megfelelő ügyfélnek add el a termékedet, de valószínűleg érdemes lesz sales személyt is alkalmaznod az első üzletek létrejöttének támogatására. De hogyan válaszd ki a legjobb értékesítési képviselőt a korai piaci termékedhez? Elsődleges szempont legyen egy tapasztalt, magas szintű értékesítési szakember felvétele, aki képes üzleteket kötni önmagától. Alapítóként természetesen neked kell majd az értékesítés lényegi részét végezned, de az első értékesítési képviselőd segít abban, hogy a cégen belül a megfelelő személyekkel kerülj kapcsolatba. Feladata lesz felkutatni azokat a stratégiai kezdeményezéseket, amelyek illeszkednek a termékedhez, megtalálni a megfelelő költségvetési forrásokat a cégnél, és még sok más egyéb is.

5. Az elterjedésre fókuszálj, ne csak az eladásokra

Ha az adaptáció hiányával szembesülsz a korai piacon, nem a több saleses felvétele a probléma megoldása. Ez ritkán működik, hiszen így csak a rossz vásárlóknak adsz el, ami többet árt, mint használ. A legjobb, ha az elterjedésre fókuszálsz, ami azt jelenti, hogy a termékedet könnyebben telepíthetővé, meglévő keretrendszerekbe, platformokba és munkafolyamatokba könnyebben integrálhatóvá teszed. Ez azt jelenti, hogy a potenciális felhasználókat és az első innovátorokat kell megkérdezned az integrálási lehetőségekről, ahelyett, hogy rögtön feltételezéseket tennél, amik később tévesnek bizonyulhatnak. Például, tegyük fel, hogy egy új, kriptovaluta alapú B2B fizetési alkalmazást fejlesztesz, és azt feltételezed, hogy a legtöbb ügyfeled a Bitcoin helyett más lehetőségeket, például az Ethereumet fogja használni, de kiderül, hogy fordítva van a helyzet. Bár a terméked később könnyen adaptálható lehet, ez időpazarlás, amit elkerülhettél volna, ha eleve a megfelelő kérdést tetted volna fel.

5+1. Ne gondold, hogy nincs versenytársad

Ha korai alkalmazókat célzol meg, könnyen gondolhatod, hogy nincsenek versenytársaid, hiszen egy olyan új terméked van, amiről feltételezed, hogy senki másnak nincs. Lehet azonban, hogy a leendő ügyfeleidnek más lehetőségei is vannak, amelyeket figyelembe kell venned. Nem feltétlenül jelent gondot, ha több lehetőség közül választhatnak, hiszen így könnyebben láthatják, hogy a terméked miben jobb, mint másoké.

Hogyan segíthet egy ERP rendszer a vállalatodnak a mainstream piacra való betörésben?

Az ERP (Enterprise Resource Planning), vagyis vállalatirányítási rendszer hatékony eszköz lehet a cégek számára az induló piacról a mainstream piacra való átállásban. Egy ERP rendszer számos módon segítheti ezt a átmenetet:

1. Javuló hatékonyság és skálázhatóság

  • Optimalizált működés: Az ERP rendszerek egyetlen platformon egyesítik a különböző üzleti funkciókat, mint például a könyvelést, a készletgazdálkodást, az ügyfélkapcsolat-menedzsmentet (CRM) és a gyártástervezést. Ez csökkenti a manuális feladatokat és javítja az általános működési hatékonyságot. A mainstream piacon való terjeszkedés során a vállalat számára kritikus fontosságú a bonyolult folyamatok hatékony kezelése.
  • Megnövekedett láthatóság és kontroll: Az ERP rendszerek valós idejű adatokat és betekintést nyújtanak minden osztály számára. Ez lehetővé teszi a jobb döntéshozatalt, a piaci változásokra való gyorsabb reagálást és a erőforrások jobb elosztását. Ez a valós idejű láthatóság elengedhetetlen a mainstream piac fokozott versenyhelyzetének és keresletének kezeléséhez.

2. Fejlesztett ügyfélélmény

  • Rögzített rendelkezés teljesítés: Az ERP rendszerek automatizálják a megrendelés feldolgozást, a készletgazdálkodást és a ellátási lánc logisztikáját. Ez gyorsabb rendelkezés teljesítéshez, kevesebb hibához és jobb ügyfél elégedettséghez vezet - ami a mainstream piacon való siker kulcsfontosságú tényezője.
  • Fejlesztett ügyfélkapcsolat-menedzsment: A CRM-funkciók integrálásával az ERP rendszerek egységes képet adnak az ügyfél-interakciókról, a vásárlási előzményekről és a preferenciákról. Ez lehetővé teszi a jobb ügyfélszolgálatot, a célzott marketingkampányokat és végül a megnövekedett ügyfélhűséget.

3. Csökkentett költségek és kockázatok

  • Költségcsökkentés: Az ERP rendszerek automatizálhatják a feladatokat, minimalizálhatják a manuális hibákat és optimalizálhatják az erőforrásokat, ami jelentős költségmegtakarításhoz vezet. Ez versenyelőnyt jelent a mainstream piacon, ahol a költséghatékonyság elengedhetetlen.
  • Fejlesztett kockázatkezelés: Az ERP rendszerek segítenek azonosítani és kezelni a potenciális kockázatokat például a készletgazdálkodás és a pénzügyi tervezés területén. Ez a proaktív megközelítés minimalizálja a pénzügyi veszteségeket és biztosítja a zökkenőmentes működést.

4. Szabványosított folyamatok és növekedés:

  • Standardizálás: Az ERP rendszerek egységes üzleti folyamatokat érvényesítenek a szervezet egészében, tekintet nélkül a helyszínre vagy osztályra. Ez javítja az együttműködést, csökkenti a hibákat, és megkönnyíti a jövőbeli alkalmazásokkal való integrációt a vállalat növekedésével.
  • Skálázhatóság: Az ERP rendszereket úgy tervezték, hogy a vállalat növekedésétől függetlenül alkalmazkodni tudnak a növekvő adatmennyiséghez, felhasználói bázishoz és üzleti összetettséghez, így megbízható alapot nyújtanak a mainstream piacon való sikerhez.
Összességében egy ERP rendszer igazi gamechanger lehet azoknak a vállalatoknak, amelyek a mainstream piacra kívánnak lépni. Olyan hatékonyságot, láthatóságot, ügyfélközpontot, költségkontrollt és skálázhatóságot biztosít, amelyek elengedhetetlenek a hatékony versenyhez és a fenntartható növekedés eléréséhez. Érdemes megjegyezni, hogy habár első gondolatra egy ERP rendszer bevezetése drágának és komplex folyamatnak tűnhet, szakértő kollégáink mindenben segítenek, így megkönnyítjük a döntést és bevezetést is.  Ha a ProdHostot választod, segítünk a bevezetésben, hiszen a szakértelmünk mellett óriási tapasztalattal is rendelkezünk. Nem ez lesz az első alkalom, hogy egy partnert segítünk a bevezetési folyamatban, tehát ismerjük azokat az akadályokat, amelyek előfordulhatnak, és tudjuk, melyek a legjobb gyakorlatok az optimalizált eredmények eléréséhez. Rendszerünk, a ProdHost ERP a legkülönfélébb iparágak igényeinek kiszolgálására is alkalmas. A legmodernebb felhőtechnológiákat alkalmazzuk, biztosítva ezzel a könnyű integrációt mindennapi munkafolyamataiban. A felhőalapú megoldások rugalmasságot és skálázhatóságot nyújtanak, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy a legfrissebb technológiákat kihasználva hatékonyabban működjenek. Ha kérdésed van a rendszer működéséről, lehetőségeiről vagy díjazásról, keress minket bizalommal.